Spa Bania
Home Page Sitemap Contact   English  
Bania SPA Center

Калните Бани

В град Баня Карловско има 2 кални бани, които могат да се посещават самостоятелно. Това са:

1. Калните бани към СБРАЛ "Баня Карловско" - отделно за мъже и жени, поради което трябва да сте без бански костюми

2. Калните бани към комплекс "Царска Баня" - общо за мъже и жени /с бански костюми/

1. Калните бани към СБРАЛ "Баня Карловско" са открити. Работят от май до септември/октомври/ в зависимост от метериологичното време. В калните бани има един басейн с чиста минерална вода, 2 басейна с лечебна кал – единия е с по-хладка кал 37° а другия с по-топла 39°, душове и място където може да полегнете и да приемате слънчеви лъчи.

Калолеченията са две - мъжко и женско.

Работно време и цени: - от май до ноември от 9,00 часа до до 17,00 часа . Цена на билета - 8,00 лв.за едно посещение, карта 70 лв за 10 посещения, които трябва да се направят в рамките на 30 дни., тел.03132/2204.

2. Калните бани към комплекс "Царска баня" са открити и работят целогодишно. Представляват басейн с кал, чист басейн с джакузи, душове, съблeкалня. Цени и условия на ползване на сайта на хотел "Царска баня" https://www.royalbath.bg .

Метод на калолечение в Калните бани

В калния басейн калта е разредена с минерална вода.

Взима се душ. Добре е преди влизане в басейна с кал да се влезе за 10-15 минути в чистия басейн с минерална вода, за да се отворят порите на кожата. След сего отново се взима душ и се влиза в басейна с калта. Престоява се не повече от 20 минути. Добре е първия ден да се започне с 5 минути, които постепенно през следващите дни престоя да се увеличава до 20 минути. След излизане от калния басейн отново се взима душ /без сапун/ и се почива. Калните басейна са два - единия е с по-топла минерална вода, другият е с хладка. В зависимост от здравословното състояние, поносимостта на тялото и температурата на въздуха, както и след консултация с лекар се избира басейна.

Престоя в калния басейн не трябва да бъде повече от 15-20 минути, курса на лечение да е 12-14 вани. Също е добре да се редува един ден калолечение, един ден лечение в баня „Банчето“.
Слънцелечението трябва да предхожда калолечението или се прави 3-4 часа след калната процедура.
Калната процедура трябва да се прави малко след лека закуска, но никога на гладно. По време на калолечението трябва да се приемат много течности – сокове, вода, компоти, супи и повече сол в храната, поради това, че процедурите предизвикват изпотяване и обезводняване на организма. Пиенето на алкохол е абсолютно забранено.

При предозиране на лечението е възможно влошаване на състоянието, затова трябва да се започне отначало с 5-10 минути и се стигне постепенно до 15-18 минути.

Поносимостта на процедурите в откритата калолечебница е много добра. Тук слънцето и въздухът вземат пряко участие в лечебния процес, поради което въздействието е по-ефективно /минерална вода, лечебна кал, въздух, слънце/

След калолечебната процедура не трябва да се използва сапун при измиване, за да не се премахне образулата се върху кожата минерална мантия от калта и рапата, чиито съставки продължават да проникват в кожата и да оказват нервнорефлекторно действие през следващите 24 часа.
След калолечебната процедура е необходимо да се лежи 2 часа в леглото.
При балнеолечението е възможно да се получи балнеореакция. На 4-6 ден отлечението започват болки на болните места, а дори и на други на които до сега не е имало проблеми. Това е нормална реакция от минералната вода. Облекчение от балнеолечебните процедури се чуства най-често месец след приключването им. Но всеки организъм различно понася минералната вода и при всеки човек е строго индивидуално. В случей на по-изразени оплаквания е необходимо да се потърси съвет на лекар.
Не се допуска физическа работа и интензивно спортуване по време на балнеолечението, защото води до пренатоварване.

Калолечението оказва положително въздействие върху следните заболявания

 

Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулира метаболитните процеси в организма. С най-голяма ефективност е при следните заболявания:

  • Заболявания на опорно-двигателния апарат – Възпалителни и дегеративни ставни заболявания: ревматоиден артрит, , ревматизъм, остеорити, бурсити, тандовагинити и др.артрози, артрити, болест на Бехтерев, състояния след травми и фрактури
  • Заболявания на периферната нервна система и гръбнаяния мозък: плексити, неврити, радиокулите, дископатии, дискови хернии, полиневропатии, травматични увреждания на гръбначният мозък и др.
  • Гинекологични заболявания – оварити, аднексити, ветрити, параметрити, безплодие и др.

 

Калонаходището /торфът/

Калонаходището от където се взима калта се намира в Баня в мочурливо-блатиста местност с площ около 30 дка. Касае се за торфено находище, пропито от минерална вода, дебелината на торфения пласт е различна 30-40-50 см до 1,5 метра. За разлика от Поморийската кал която е животинска, тук торфът е органичен, от растително-органичен произход, обогатен е с елементи от минералната вода. Има тъмнокафяв цвят, мазен за пипане, със слаб мирис на сероводород, съдържа газове, хормони, антибиотици, витамини.

Въздействие на калта

Като природен продукт, въздействащ на организма чрез своите химически, физически, топлинни, електрически и други фактори, лечебната кал се прилага с различна концентрация, температура, локализация, продължителност и брой кални процедури.

Локално тя действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Ускорява и разнасянето на отоци на тъканите. Позитивното влияние на лечебната кал върху обмяната на веществата и тъканното хранене засилва регенерацията на тъканите. Подтиска се стомашната секреция, което особено важи за солната киселина. По време на престоя в калта се учестява сърдечната дейност с 10-15 удара в минута. Влиянието върху кръвното налягане е двояко: отначало то намалява, после се повишава леко. Чрез калолечението се въздейства не само върху дадено страдание, но и върху защитата на целия организъм.

Калната процедура може да се прилага самостоятелно или в комбинация с други курортни естествени фактори – морска /Поморие/ или минерална /гр. Баня/ вода, луга, слънце, пясъколечение, физиотерапия, лечебна гимнастика, масажи, медикаменти.
Методът на лечение се определя според възрастта и състоянието на пациента – състояние на нервна, сърдечно-съдова системи /кръвно налягане/.
При въздействие на калните вани особено важно значение има химическия  фактор на калта, тъй като е по-изразена кожната  резорбция на водноразтворимите химични вещества от рапата и от разтворената кал. Промените, които настъпват в организма при калолечение са по-интерзивни, лечебните резултати при ставно болни са по-добри спрямо лекуваните с кални апликации. Особено са подходящи при наличие на остеропороза, при подостри състояния с болеви синдром и във всички случаи когато се налага калолечение с индиферентна температура 36-37°С

Съставът й е близък до водата, която минава през същите пластове. Но в калта освен сяра и водород, има много хормони и минерали, каквито слагат в хранителните добавки например. Находището се намира до стария санаториум.


Калта е противопоказана при разширени вени, повишена температура, кръвотечение, инфекциозни заболявания, остър възпалителен процес, остър стадий на всички заболявания, злокачествени тумори, злокачествена и други тежки анемии, тежко изтощение независимо от причината, състояние след инфаркт на миокарда, състояние след мозъчен инсулт /кръвоизлив/, честокървяща язва на стомаха и десетопръстника, нефрити и неврози, хипертонична болест III стадий /по Ланг/, сърдечна декомпенсация II и III степен, стенокардия, тежко заболяване на белите дробове, активна туберкулоза, белодробен абсцес, пневмосклероза и бронхиектации, бременност, психични заболявания, варици. Противопоказна е и при доказана остеопороза, защото пречи за натрупването на калций в костите. В такива случаи се правят други процедури – масаж, водни, физиотерапия. Може да се използва и луга.


Благодарение на даденостите в Баня  лечението се прави в съчетание от вода и кал. Ефектът е най-добър, когато се приложи „букет” от  4–5 процедури: с минерална вода, кал, физиотерапия, масаж и подходяща гимнастика.

Рехабилитацията също е много важна за хората с дискова херния - оперирани или не, или с проблеми след счупвания за раздвижване. Подобрението идва след минимум 8–10 процедури.
За да има ефект от престоя, специалистите препоръчват престоят в Баня да е минимум 10 дни.

галерия

Кални Бани 5  Кални Бани 6

Още за калолечението - метод, при който с лечебна цел се използва лечебната кал /пелоиди/.

        Калолечението е позната от дълбока древност, но научното му обяснение става едва през 19 век. Лечебната кал е естествен лечебен продукт с неорганичен и органичен състав, формиран с участието на геологични и биологични процеси в земята, под активното въздействие на физико-географските фактори – климат, почва, релеф, хидрология, растителности животински свят. Лечебната кал е сложна хетерогенна система, съставена от: течна фаза /вода с електролитно дисоциирани соли/ и две трърди фази: кристален скелет /силикати, глина, гипс, хумус, соли и др./ и колоиден комплекс от органични и неорганични вещества.

        Лечебната кал в зависимост от състава, произхода и действието си бива: неорганична /минерална/, торфена, изкуствена, глина и др.

        В гр.Баня има торфено находище, пропито от минерална вода. Тук торфената кал се образува от почвата и загнилата растителност под минералната вода при липсата на кислород.

       В химическо отношение торфът в гр.Баня се състои от минерална вода, неорганични съставки, органични и естрогенни вешества и то главно  от растутекби-органичен произход. Има тъмнокафяв цвят , мазен на пипане, със слаб мирис на сероводорд, тестообразна консистенция, сравнително ниско относително тегло, по-голям топлинен капацитет /висока топлоемкост/ и по-малка топлопроводимост. Има значителни хигроскопични и абсорбционни свойства, с неутрална или леко кисела реакция /pH 1,5-2/. Освен другите свойства е установено, че съдържа газове, хормони, антибиотици, витамини и други.

       Физиологическото, както и лечебното действие на лечебната кал се обуславя от ваимодействието на редица фактори:

       - топлиннен - Торфът, поради слабата си топлопровеодимост и високата топлоемкост, наложен върху човешкото тяло, запазва температурата си за дълго време, която обикновено е 39-42  0.

       - химическия - Йоните на органичните киселинни от торфа действат като биологични стимулатори. Ддействието на лечебната кал се осъществява по нервно-рефлекторен и хуморален път, следствие на което в различните органи и тъкани настъпват промени в положителна насока – нормализират се нарушените функционални и патологични състояние.

галерия

Bania Bulgaria
© Guest House Geshevi 2007
Sitemap Web Design