Spa Bania
Home Page Sitemap Contact   English  

ЛЕТИЩЕ БАНЯ
/Летището е затворено и не функционира, но оставяме информацията по-долу с пожелания отново да стане актуална :).
От феновете му! /

Летището е с тревно покритие. На него могат да кацат леки самолети предимно любителска частна авиация. Също така може да се използва за кацане на делтапланери и парапланери. Когато се провеждат състезания по делтапланеризъм и парапланеризъм  от Стара планина /над Сопот /, делтапланеристите завършват своето състезание на летището.

Летище "Стряма" с код LBST, гр.Баня, община Карлово, област Пловдив е изградено в непоспредствена близост до града, което не налага транспорт при долитане. Отстои на 400м от главен път Карлово - Пловдив - на 9км. от гр. Карлово и на 40км. от гр. Пловдив.
 Пистата е изградена върху тревна площ /грунд/. Дължината на пистата за излитене и кацане е 400м., широчина 25м. Обща дължина на грунда - 880м., и широчина - 90м. Лицензирана е за леки самолети до 5700кг. Направление за излитане и кацане 140 - 320 градуса /магнитен/. Координати: север - 42°, 32', 25" и изток 24°, 49', 30.8". Надморска височина 279 м., преобладаващи ветрове северозапад /NW/. Брой слънчеви дни през годината - 269. Радиочестотата на кулата за управление е 120.05 мегахерца.
 Летателната площадка разполага и с перон – 50м. ширина и 100м. дължина. До него е изграден хангар за три самолета и санитарни възли. При заявка се извършва и зареждане с горива: авиационен бензин LL-100 и автомобилен A-95H и A-98.
Летището попада в G пространство и е удобно за извършване на учебно тренировачни, развлекателни и мотивационни полети, полети за поддържане на летателната годност, парашутни скокове и полети с мотипланери и парамотопланери.
 Намира се в центъра на България, на отстояване ог гр. Баня – 500м. От всяка точка на страната ще са Ви необходими 1ч и 30м, за да стигнете до нас със самолет.Летище “Стряма” се стопанисва от авиоклуб „Старопланински Орли”. Клубът е създаден през 2003 г. и обединява интересите на любители пилоти на леки и ултралеки самолети. Разполага с кафе клуб и зала за обслужване и частични ремонти. През август 2009 г. беше открита и летателна писта „Стряма”.

Ежегодно авиоклубът организира „Авиофест” в последната седмица на месец Август. Участва в мероприятията на БАЛА.

Подпомага популяризирането на мотоделта- и мотопарапланеризъм, авиомоделизъм и парашутизъм.  ГАЛЕРИЯ

Facebook.com  летище Стряма

Самолета - СУ 22 - стратегически бомбандировач

 . Намира се в центъра на град Баня срещу кметството като постоянна музейна експозиция..

  • е СУ 22 - многоцелеви свръхзвуков изтребител, бомбардировач за въздушно разузнаване със стреловидно крило с променлива геометрия.
  • Конструкторско бюро - Сухои /СССР/. На въоръжение в Българска армия от 1983 г. Екипаж един човек.
  • Общо тегло празен - 10 500 кг. Стартова маса - 19.400 кг. Максимална скорост - 1350 км/ч. Максимална височина на полета - 2500 км.
  • Боен радиус - 500 км. Въоръжение: оръдейно 2Х30 мм. , бомбово-максимален товар до 4000 кг. Система за носене на удрени бомби, ракетно неуправляемо НУРС. Ракетно управляемо - 2 бр. ракети за самозащита и 2-4 бр. радиоуправляеми ракети "въздух-земя"
Bania Bulgaria
© Guest House Geshevi 2007
Sitemap Web Design