Spa Bania
Home Page Sitemap Contact   English  
Bania SPA Center

Процедури


Дали помага водата в Баня?
- един наш приятел от Плевен ни каза: "Защо Цар Борис, който е имал възможност да обикаля цяла България и да си направи къща където пожелае е построил единствения си имот със собствени средства точно в Баня? Това най-вероятно го е направил заради водата от която е почувствал голямо облекчение, а не за "милите очи" на баненци!"

Свойства на минералната вода

Една от основните съставките във водата е сярата. Лечението се извършва с киснене. Водата не е подходяща за пиене. За наличие на сяра се разбира и от специфичния мирис на водата. Ако се къпете със сребро то става черно, но после лесно се почиства със сода бикарбонат. Ако имате рани по кожата от скорошно охлузване те заздравяват много бързо. Ако в басейна забележите бели слузести парцали, това не означава че басейна е мръсен, а точно те са сярата. Водата е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатна натриева, флуорна, силициева.

Водата помага за

- Болката в ръката от многочасово боравене с компютърната мишка обикновено е придружена и с болка в шията и гръбнака.

- Лекуване на травми и раздвижване при счупвания причинени от катастрофи и падания.

- лечение на опорно-двигателния апарат /ставни заболявания, ревматизим, болестта на Бехтерев, остеорартрози, артрити/

- заболявания на периферната нервна система и гръбначния мозък/неврити, плексити, радиокулити, целулити, травми на периферната нервна система и гръбначния мозък, менинго-миелорадикулити, следтравматични миелити/

-функционални заболявания на нервната система / невроза с изразен неврастеничен синдром / гинекологични заболявания / хронични възпалителни процеси на яйчниците, аднексити, метрити, ендометрити, пери-параметри, безплодие вследствие инфонтилност на матката, овариална недостатъчност/, хроничен колит и гастрит, язви, бъбречно каменна болест, инфаркт на сърдечния мускул, хронични заболявания на сърдечния мускул и други, жлъчно каменна болест, начална артериосклероза.

Долния текст е взет от
http://po-zdravidnes.com/alternativa/terapii/4512.html
Д-р Валентина Мотова - невролог, разказва:
Водата в Баня Карловско лекува заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система – всички ставни и на гръбначния стълб заболявания. Водата помага на хора, прекарали инсулт, както и на такива с трансплантация на стави (най-вече тазобедрена). Водата тук е с по-ниска температура и радиоактивност (в сравнение с Павел баня например, където радиоактивността е 10 пъти по-висока). Това я прави по-лека и по-поносима от пациентите. Тук се чувстват добре хора с високо кръвно налягане, както и със заболявания на щитовидната жлеза.
Водата и процедурите много помагат за полезното въздействие върху споменатите заболявания се подсилва и от целебната кал от баненското находище. Съставът й е близък до водата, която минава през същите пластове. Но в калта освен сяра и водород, има много хормони и минерали, каквито слагат в хранителните добавки например. Находището се намира до санаториума. Още за калта
Благодарение на даденостите в Баня  лечението се прави в съчетание от вода и кал. Ефектът е най-добър, когато се приложи „букет” от  4–5 процедури: с минерална вода, кал, физиотерапия, масаж и подходяща гимнастика.
Може да се използва и луга.Рехабилитацията също е много важна за хората с дискова херния - оперирани или не, или с проблеми след счупвания за раздвижване. Подобрението идва след минимум 8–10 процедури.

За да има ефект от престоя, специалистите препоръчват престоят да е минимум 10 дни.

Познати с които съм говорила след лечение с нашата вода казват че са ходили в Павел Баня, в Поморие, но за пръв път се чувстват толкова добре и болките им спират за около 6 месеца. Добре е процедурите да се правят 2 пъти годишно, поне 10 дни.

горе

Кои заболявания не трябва да се лекуват в Баня?

всички заболявания в острия стадий, гнойни заболявания, венерически заболявания, кръвоизливи от най-различен произход, злокачествена анемия, тумори, туберкулоза, сърдечни заболявания с явления на недостатъчност, тежки парализи, тежки форми на захарна и базедова болест, кожни заболявания като краста, инфекции, гъбички, и др.

Процедури

Освен посещения на "Банчето" и "Калните бани" може да правите и допълнителни процедури в двата хотела които се намират в Баня като масаж, тангентор, лечебна кал, луга, перлена вана, лечебна гимнастика и още видове тук. Добре е да се направи консултация с лекарите в хотела какви процедури са подходящи за вашето заболяване. За да е успешен курса на лечение е необходимо да се направят поне 10-14 бани.

Баните обикновено се правят веднъж на ден от 10 до 25 минути. След банята болният трябва да почива 20-30 минути, а като се прибере в стаята още една почивка от 1-2 часа, за да се успокои реакцията от направената баня. Ако заедно с баните ще правите и кални бани, то се редуват кал и бани всеки ден, а ако няма кал на 2-3 дни се прави ден почивка. още

горе

Извора "Кокълчето"

Само от него водата може да се пие. Тя успокоява стомаха и помага за нервен стомах, гастрити и други. Има лек дъх на сяра и ако той не ви е приятен може да оставите водата 2 дни, след които дъха изчезва. Но е добре водата да се пие веднага за да не намалят полезните й качества. Температурата на водата и сулфатния йон действат върху двигателните функции на стомаха и червата. Те имат позитивно въздействие и върху отделянето на стомашен сок и жлъчка. Наличието на хидрокарбонат и салицилат във водата предизвиква почистване на стомашната лигавица. Дневна доза 0,800-2000 грама на 4-5 приема, 1,30 часа преди ядене.

Един ден се събудих със страшни болки в стомаха след като предната вечер бях яла пилешки хапки в една кръчма. Не можех да си стоя на краката. Отидох да разходя детето си в парка, където се намира и извора "Кокълчето" и си казах "Защо не изпия една чаша от водата". В момента в който пиех топлата вода и тя ми затопляше стомаха, в същото време ми се успокояваше стомаха. И когато чашата свърши вече не ме болеше. Не можех до повярвам, че толкова бързо и лесно отмина силната болка. Няма значение дали си внуших, че водата ми помогна или наистина беше така - важното е, че спря да ме боли.

горе

 

Bania Bulgaria
© Guest House Geshevi 2007
Sitemap Web Design