Spa Bania
Home Page Sitemap Contact   English  

Забележителности град Баня

Цар Борис ІІІ и Царския дворец

Царския ДворецЗа пръв път Борис III идва в с.Баня през 1925г. и отсяда във вилата на своя приятел фабриканта В. Багаров., след неуспешно лечение в Хисар на ревматизма си. Тогава царят е имал възможността да оцени преимуществата на Карловските бани. Малко по-късно през 1929г. е била построена и царската вила на Борис III в северния край на селото по проект на известния български архитект Иван Васильов. Построената царска вила наричана от местните жители ’’Двореца’’ е една от шестте частни имота на царската фамилия Кобурготски и единствената частна къща строена от Борис III. Земята върху, която е построена вилата е била закупена от баненски земеделци. Общата площ на малкия архитектурен ансабъл е 10дка като 7 дка е площта на парка. Вилата е построена в духа на българската възрожденска архитектура с характeрните за стила елементи и детайли, като големия чардак, който раздвижва строгата линия на фасадата. Той е застлан с италиански теракот, а пет яки дъбови колони осигуряват неговата устойчивост. Прозорците са с кепенци, и други елементи, взаимствани от българската възрожденска къща. Комплексът има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. Целият имот е ограден с масивен, висок каменен зид с две дъбови ковани порти.

Още снимки на Двореца

Парка

ПаркПарка е с площ 500 дка. Цар Борис ІІІ е бил голям любител на ботаниката, и с негова помощ се е започнало първото залесяване около парка. Първите тополи са засадени 1938 г. Масовото залесяване е през 1955 – 56 г. Преди това земята на която е парка е била блато и за да се облагороди с вагонетки са засипвали тонове пясък. Дървесните видове които могат да се видят от любителите са: Гинкобилоба, Червен дъб, Крептомерия, Ликвидамбър, Чер бор, Гледиче, Бял бор, Веймутов бор, Ясен и Липа, Бреза, Акация и много други

Летище Баня

Летището е с тревно покритие. На него могат да кацат леки самолети предимно любителска частна авиация. Също така може да се използва за кацане на делтапланери и парапланери. Когато се провеждат състезания по делтапланеризъм и парапланеризъм  от Стара планина /над Сопот /, делтапланеристите завършват своето състезание на летището. Още снимки и информация тук

Самолета

СУ 22 - многоцелеви свръхзвуков изтребител, бомбардировач за въздушно разузнаване със стреловидно крило с променлива геометрия. Намира се в центъра на град Баня срещу кметството,е Конструкторско бюро - Сухои /СССР/. На въоръжение в Българска армия от 1983 г. Екипаж - един човек. Общо тегло празен - 10 500 кг. Стартова маса - 19.400 кг. Максимална скорост - 1350 км/ч. Максимална височина на полета - 2500 км. Боен радиус - 500 км. Въоръжение: оръдейно 2Х30 мм. , бомбово-максимален товар до 4000 кг. Система за носене на удрени бомби, ракетно неуправляемо НУРС. Ракетно управляемо - 2 бр. ракети за самозащита и 2-4 бр. радиоуправляеми ракети "въздух-земя" Още снимки тук

"Екопътека "Момини гърди" и хълмовете "Момини гърди"

Баня От всяка точка в Баня, се виждат 2 възвишения които приличат на момински гърди затова местните жители им казват "Момини гърди". Преди хиляди години Баня е била езеро, и на "Момини гърди" са намерени останки от колчетата и синджирите с които тогавашните жители са си връзвали лодките. Там е имало тракийско селище доказателство за което са многото археологически находки - монети, съдове, кости. Ако се изкачите на някой от двата хълма "Момини гърди" гледката която ще се открие пред вас е неописуема: виждат се всички околни села и градове - Карлово, Ведраре, Куртово, Левски, Сушица, Домлян, Пролом, Войнягово, Дъбене, Горни Домлян.

Екопътека "Момини гърди"

Цвят на маркировката БЯЛО-ЧЕРВЕНО-БЯЛО. Време за преминаване в едната посока час и половина. Пътеката е подходяща за малки деца, също и за планинско колоездене. Прехода е предимно равнинен с лека денивелация до 600 метра. По пътя няма чешми, затова си носете вода 1-2 литра на човек. Разходката е подходяща през всички сезони, особено когато е хладно. През лятото е добре да се избират за разходка хладните часове.
Начало на пътеката: от блоковете в град Баня, /има маркировка/ - през ЖП линията към Кръста и могилата. От Кръста, нагоре по могилата и в дясно. Търсете и следвайте маркировката.
Забележителности по Екопътеката: Кръста, Могилата, Военни окопи, Танкови укрития, Изглед към село Ведраре, Място за отдих с прекрасна панорама към „Розовата долина” направено от жители на село Ведраре, Скала „Главата на костенурката”. Интересна забележителност са и малките дупчици в някои от скалите, направени на еднакво разстояние една от друга. За тях има няколко предположения - обработвани са от Траките или хората са закачали лодките си във времето когато е тази местност е била езеро.
Има възможнст и за начало на Екопътеката от ЖП гарата, през перона, коловозите - по пътя, който минава от дясната страна на МПС-то. Върви се само направо. По този път минавате по забележителност – вековен дъб, над 100 годишен. По-късно този път се събира с маркираната вече Екопътека започваща от блоковете в Баня.
Маршрута е качен на картите: maps.me, bgmountains.org, openstreetmap.org.
Още информация в сайта „Светилища в България” http://haiduk-tourist.blogspot.com/2017/04/blog-post_53.html
Пожелавамe приятна разходка!

Кишиш махала

По протежението на река Страма на 2 км от Баня се намира малкото селце Калугерово /Кишишмахала/. Спотаени край него има много кладенци със студена изворна вода. В кладенците е намирана букова шума, което показва, че водата идва от Стара Планина. Мястото е много закътано и по време на турското робство местното населението се е криело от турците. В "Кишиша" е имало 2 розоварни и 2 богаташки къщи на собствениците. От розоварните са останали 2 големи комина. Възстановена е едната богаташка къща.

Река "Стряма" - пикник и риболов

Река СтрямаОсвен на хубавите плажове, идвайки в Баня може да си направите пикник сред природата на река "Стряма". По протежението на реката има тепавица, рибарник, фазанария, щрауси. За любителите на риболова в река "Стряма" се срещат кефал, мряна, скобър, пъстърва. Освен на "Стряма" любителите на риболова могат да ловят риба на язовира в село Михилци /на 4 км/ и язовир Домлян /на 8 км/.

Климат

ПаркМек, зимата кратка, след Сандански град Баня е с най-многото слъчеви дни на година, сняг не се задържа защото топлите подпочвени води поддържат земята топла. Малка облачност, старопланинската верига защитава курорта от северните ветрове. Климата е с успокояващо действие. С тези климатични условия курорта спада към целогодишните климатични и бански курорти.

Екзарх ЙосифЕкзарх Стефан - (1878 - 1957) е висш български духовник, първият признат от Вселенското Православие предстоятел

 

 

нa възстановената самостойна Българска православна църква.След 9 ІХ 1944 г. е бил интерниран в къщата на Багарови. Имал е на разположение автомобил, не е бил лишен от нищо материриално Още за Екзарх Стефан и тук

горе

Bania Bulgaria
© Guest House Geshevi 2007
Sitemap Web Design